Andeleverparfait

Bilder
Aromaer og smaker fra en fruktig og moden rødvin
Aromaer og smaker fra en fruktig og moden rødvin
Beskrivelse
Rik og smakstett
Ingredienser
1 ss rødvinseddik og 3 ss vann eller 50 ml fruktig rødvin
1 ss bourbon
1 ss sopp-soya
10 gr tørket steinsopp
20 gr soltørket tomat (tørr - ikke i olje)
Et par hvitløksfedd
1 sjalottløk
Sort malt pepper
75 gr smør
150 gr kyllinglever
2 ss kremfløte
Fremgangsmåte
Bland soya, bourbon, sort pepper og vin (eller vann/eddik om du heller bruker det). Ha i soppen og finsnittet soltørket tomat. La ligge å rehydrere.

Kutt løk og hvitløk. Surr blankt i litt smør. Ha på sopp-tomat-blandingen og kok vesken nesten helt inn.

Smelt alt smøret i en panne, stek leveren til den får fin farge, men ikke for lenge for da blir den tørr. La smør og lever kjøle seg litt - til 30-40 grader. Er dette for varmt kan parfaiten skille seg.

Ha alle ingrediensene (husk fløten!) i en foodprosessor og kjør glatt. Smak til.

Ha parfaiten over i en form, eller i små glass. Topp med andefett, aspik, gele - eller ingenting.

Server med brød og klassisk tilbehør som sølvløk og cornichons.
Inspirasjon
https://www.dn.no/smak/oppskrifter/kok-en-klassiker/kyllingleverparfait/2-1-1235664
Vintips
En Pinot Noir med litt modning men som fremdeles har fersk frukt. Oppskriften er utviklet med tanke på denne vinen:

Cobb Diane Cobb Coastlands Vineyard Pinot Noir 2019
Kommentar
Denne og oppskriften "Ovnsbakt andeleverpaté med steinsopp og bourbon" https://www.prosch.no/kokebok/oppskrift.php?id=414
utviklet jeg samtidig - for å prøve litt ulike stiler av andeleverpate til vinen over.

Denne er komptakt og rik, mens den andre er luftig, myk og lett i teksturen. Begge passer flott, og det er mest smak og behag hvilken stil man foretrekker.
Bilder
(trykk på bildet for større versjon)
Aromaer og smaker fra en fruktig og moden rødvin
Aromaer og smaker fra en fruktig og moden rødvin
Rik og luksuriøs
Rik og luksuriøs
Jacob Weidemann Skogbunn
Jacob Weidemann Skogbunn
Om
Registrert: søndag 02.03.2025.
Sist endret: søndag 09.03.2025.
Om: Glutenfri