Anna Möller.
Anna Möller.

Anna var Gunhild Pröschs barn nr. to, født på Stikkelåsvollen vestre hun også. Eldre søster, Ingeborg, giftet seg som sagt med Edvard Schjölberg fra Smøla i 1888. Moren Gunhild døde 1877 og faren Jokum døde året før (1887) men Ingeborg og Edvard var unge og sterke, og kunne ta over gården. Anna var 18 år, og Peter Andreas var 14 år, begge var konfirmert og regnet som voksne. Gerhard Carl, den yngste, var bare 12 år.

Anna Möllers mor, Gunhild, hadde en yngre søster på Røros, Anna Prösch. Hun var godt gift med handelsmann Jens F. Finborud, og hun var nok den nærmeste til å se etter søskenflokken på Stikkelåsvollen. Vi kan se av brevkorrespondanse at Anna bodde hos tanten sin i Finborud-gården på 1890-tallet. Der var barna Ferdinand 5 år, Alfred 4 år, og Jeanette 1 år i 1888, og Anna Finborud kunne nok trenge hjelp av en 18 åring.

På Røros finner Anna seg en kjæreste, Johan Rygh, de forlover seg, får en sønn, Ingvar Gotfred Möller Rygh, født 14. juni 1896, og de legger planer for bryllupet. To dager før det skal finne sted, i 1896, er Johan ute og bader i Geittjønna på Røros. Han var flink til å svømme, men den dagen inntraff det noe som gjorde at han kavde i vatnet og ropte om hjelp, uten å få assistanse fra andre – de trodde han agerte, men så druknet han.

Mellom 1900 – 1904 bor Anna i Trondhjem, og arbeider som ekspeditrise hos «L. D. Klüver, Manufaktur – forretning en gros & en detail», stort assortement. I feriene er hun på besøk hos tante Anna Finborud, det ser vi av postkort hun sender derfra. Om hun har Gotfred med seg, eller om andre tar seg av han, det vet vi ikke. Hun bor i Jomfrugaden nr. 9 i Trondhjem.

Sannsynligvis omkring 1900 møter hun Christen Anderssen Guldahl fra Røros, hennes store postkort-korrespondanse forteller at Christen bor og arbeider i Christiania i årene 1898 – 1904, der er han ansatt hos J. K. Brecke, hun er forelsket og kaller ham «Smilen» og undertegner kortene med: «Tusinde hilsener Din Røverunge» og «Din Anna».

I august 1904 gifter hun seg med Christen i Bergen, og de bosetter seg i Haakons Gade 11. Christen er fra august 1904 ansatt ved Bergens Skofabrik som handelsreisende. Postkortene mellom de to nygifte sendes tett og trofast. Anna venter barn og Christen synes nok han er langt unna når han er i Leikanger eller andre steder på en lang reiserute. I januar 1905 blir Alf født, deretter Gunhild i 1906 og Odd i 1908. Bare fire måneder etter at Odd er født, mister de Alf. «Vor kjære lille Alf døde i dag, 3 ½ år gammel», står det i annonsen. «Begravelsen foregår fra hjemmet i Fredrik Meltzers Gd 11, Mandag den 27de juli 1908 kl 12».

I november 1910 er de flyttet fra Bergen til Trondhjem, til Broveiten nr. 2. Christen har fått arbeid ved Ivar Huitfeldts Kassefabrik. Der arbeider han med regnskapsføring, og i flere år er han formann ved fabrikken. Gunhild snakket kav bergenser, og husker at ungene sprang etter henne på gaten i Trondhjem og ville høre hvordan hun snakket.

Anna finner tilbake til sin tidligere arbeidsplass hos L. D. Klüver i Olav Trygvasons gate – der er hun godt kjent. Det ser ut til at hun er i arbeid der alle årene mellom 1910 – 1917.

I 1918 går 1. verdenskrig mot slutten, og Europa puster lettet ut – i Norge truer en annen fare, spanskesyken, den herjer som verst høsten 1918. Anna ble smittet den høsten, og døde 30. desember det året. Hun ble gravlagt 7. januar 1919, sannsynligvis i Trondhjem. Da Christen Guldahl mistet hustruen Anna i 1918, ble det vanskelig for ham å ha omsorgen for de to barna Gunhild og Odd, 12 og 10 år gamle.

Gunhild, Olav, Christen og Odd Guldahl. 1945-46.
Gunhild, Olav, Christen og Odd Guldahl. 1945-46.

På sine eldre dager skriver Gunhild om dette til Odds sønn, Olav Guldahl:

«Det var ikke så greit for oss to da, vi var jo morløse begge to. Odd har vel ikke fortalt noe om vår barndom. Det var familien som grep inn.»

På Hamar bodde Christens søster, tante Johanne, hun var barnløs og snill. I «Bratten», huset hennes som lå fritt og fint, omringet av en stor eplehage, fikk Odd et trygt og godt hjem. Helt enkelt var det nok ikke likevel, tante Johanne måtte ikke vite at han fikk kjærester som 16 åring, så da hentet han kjærlighetsbrevene som «poste restante». Odd arvet huset etter sin tante Johanne, han giftet seg og fikk en sønn, Olav, som også vokste opp i «Bratten».

Og Gunhild forteller fra sitt liv, redningen ble Røros. I 1986 var hun 80 år, det ble diktet en sang til henne – sangen forteller at hun kom til Røros, «fikk hjem i konsulens slott og der hadde det godt». Det ble morens kusine, Jeanette Engzelius, som hegnet om henne.

«Som dere ser av sangen, har jeg oplevd meget da jeg var hos Jeanette i 7 år. Hun var svært rik, huffa mig, bare selskaper stött. De hadde privatbil som var sjelden i den tiden i 20-årene. Var hos Falkberget og drakk kaffe med vafler, spiste lunsj med kronprins Olav som var ung da. Han var på Röros for å se Storwartz og Kongens gruve, og bodde hos Engzelius.»

Gunhild var hos Jeanette i 7 år, forteller hun. Deretter gikk turen til Oslo. Der traff hun Lauritz, sjømann fra Stavanger. De bosatte seg der, Gunhild arbeidet på «Promenaden», hun skriver i brevet etter 80 årsdagen sin at hun da hadde bodd 55 år i Stavanger. Hun fikk aldri barn, og hun døde 8. november 1992.

Annas eldste sønn, Ingvar Gotfred Möller Rygh, bor på Røros, 12 år gammel skriver han postkort til moren i Bergen:

«Röros 13. nov. 1908. Grattulerer med dagen den 16.12. hilses fra alle hjemme vi er alle frisk haaber og höre det samme fra dig venter saa paa brev fra dig haaber jeg faar til Jul. Hilsen Gotfred Rygh.»

Vi vet ikke hvor «hjemme» er , eller hvem som tar ansvaret for ham, bare at han bor på Røros. Som voksen drev han egen kolonial-forretning i Pløens gate 4 i Oslo. Den startet han opp i 1926, og broren Odd, fra morens ekteskap med Christen Guldahl, var medarbeider i forretningen gjennom 7 år. Senere var Gotfred ansatt i politiet i Oslo, han giftet seg, men fikk ingen barn. Han ble 46 år gammel da han døde i Oslo i 1943.

Annas yngste sønn, Odd Prøsch Guldahl, var som nevnt 10 år da Anna døde i 1918. Han vokste opp hos tante Johanne på Hamar. Etter årene i Oslo, som medarbeider i brorens forretning, vendte han hjem til Hamar og bosatte seg i «Bratten» sammen med tante Johanne. Han giftet seg med Helga, og de fikk sitt eneste barn, Olav, i 1941. Da tante Johanne døde i januar 1945, arvet Odd huset - han og hans lille familie kom til å bo der. Odd Prøsch Guldahl døde 23. september 1987, og Helga 3 år senere, i 1990.

Anna Möller hadde 4 barn, men det ble bare ett barnebarn, nemlig Olav Kristian Guldahl, født 1941 på Hamar. Han og hans hustru har med sine 3 barn sørget for at Annas slekt lever videre.

Kilder: Olav Kristian Guldahl har tilrettelagt alt stoffet om Anna Möller og hennes etterkommere.