Gustav Prøsch.
Gustav Prøsch.

Gustav Prøsch ble født 13. juli 1899 i Sildpollen, Vesterålen. Gustav var eldste sønn av Ole Prøsch og hustru Ingeborg Jacobsen.

Ole Prøsch ble født på Røros, men reiste til Sildpollen, Eidsfjord i Vesterålen, hvor han drev handelstasjon med brygge, fiskemottak og salteri samtidig som han drev telefon- og telegrafstasjonen på stedet.

Gustav var eldst av fire søsken. Etter konfirmasjonen ble både han og søsteren, Gudrun, sendt til familien på Røros. Da bodde de hos Oles søster, Anna Prøsch, gift Finborud. På Røros fikk Gustav treffe en stor familie, bli kjent med mange fettere og kusiner, og det sies at han trivdes veldig godt, så godt at han noe senere ble bosatt på Røros, og ble handels-betjent hos sin kusine, Jeanette Engzelius.

Fra 1920 til 1924 bor Gustavs fetter, Richard Prøsch, også hjemme på Røros. De blir nære venner i denne perioden - de er sammen på fisketurer, på rypejakt, på ski og ellers i fritiden. Dette forteller mange bilder om, og om hyppige besøk på Sundet.

Den 28. desember 1940 giftet Gustav seg med Solveig Grønn, født på Røros 21. november 1912.

Solveig og Gustav flyttet under krigen til Trondheim hvor han fikk stilling i konfeksjonsfirmaet Ole Dahl. I 1952 flyttet de fra Trondheim til Hamar og i 1960 til Lillehammer hvor han begge steder hadde ledende stillinger innen varehus og konfeksjons-forretninger.

Gustavs største interesse utenom familie og arbeid var naturen, og det ble mange turer i skog og mark både sommer og vinter.

Gustav og Solveig fikk 2 barn, begge født i Trondheim. Erik, født 25. mai 1943, og utdannet sivilingeniør, er nå bosatt på Jessheim, og Birgit, født 8. desember 1945, bosatt i Øyer, nord for Lillehammer.

Richard og Gustav i Fjeldsjølia, Sundet, på 20-tallet.
Richard og Gustav i Fjeldsjølia, Sundet, på 20-tallet.