Ane Elisabeth Petersdatter Aspaas.
Ane Elisabeth Petersdatter Aspaas.

Ane Elisabeth ble født på Røros 3. desember 1864 som eldste barn av Ingeborg og Peter Andreas Jensen Aspaas. Ane Elisabeth giftet seg med bonde Olof Jønsson f. 5. mai 1865. Han hadde et gårdsbruk Rännberg i Duved, Åre kommune i Sverige. Når og hvordan hun traff sin mann, vet jeg ikke,- men det er mulig sammenheng at den eldste datteren til Jens, Marie, født 1833, var gift med Jens Stensaas, Duved.

Min mor, Agnes Sofie Folkestad, født Aspaas, som var datter av glassmester Gerhard Karl Aspaas og Bereth Sophie Didriksdatter Sevatdal, 1863 – 1903, kom i 1906 til «tante Elisabeth og onkel Olle» som 7-åring. Glassmesteren hadde giftet seg med Marie Amalie Pedersdatter Eggen i februar 1905, ca. 1 år og 3 mndr. etter at hans første kone døde, 36 år gammel.

Tante Elisabeth og onkel Olle (som mor kalte dem) fikk ikke egne barn, men betraktet Agnes Sofie Aspaas som sin pleiedatter. Mor bodde hos dem til hun var 16 år. De var meget gudfryktige begge to, og det ble holdt andaktsmøter ukentlig. «Tante Elisabeth og onkel Olle» tok imot og innlosjerte omreisende emissærer og leg-predikanter. Mor var en vilter jentunge som fant på mye uvørnt som å slenge seg opp i løypestrengen beregnet til melketransport, og løy til dem fordi hun ville på fest og dans da hun var 15 år, - men fikk ikke lov da dans ble betraktet som synd og skam. Mor fant da på at hennes bestevennindes mor var død og at hun måtte gå i begravelsen! Det gikk jo ikke så bra. Mor stakk av flere ganger til Trondhjem, men ble promte fulgt tilbake til Olle og Elisabeth ifølge med sin bror Sverre.

I pinsen 1982 bilte min kone Eva, mor og jeg, til Duved og besøkte slektsgården til Olle. På stabburet fant mor karakterseddelen sin fra 1907, med hovedkarakter «Meget Godt» (1.96), men med ordenskarakter 2 minus, oppflyttes i 2'den klasse, undertegnet Fenny Baar.

Dessverre vet jeg ikke mer enn at mor sa de var usedvanlig snille mot henne begge to, og meget gudfryktige.