Risotto

Bilder
Sopprisotto med stekt kylling og balsamico
Sopprisotto med stekt kylling og balsamico
Ingredienser
Grunnoppskrift

2 finhakkede løk
1 finhakket hvitløk
500 gr risottoris
2 dl tørr hvitvin
Ca 1,5 liter kraft
100 gr revet parmesan
50 gram smør i terninger

Smak til med sitron, salt og pepper.

Salt kan for eksempel byttes ut med soyasaus, hvitvin kan bytes ut med balsamico eller sitron.

Denne oppskriften gir 5 store porsjoner som selvstendig rett. Det er nok mat til 10 som forrett, og topper du med for eksempel stekt sopp, kjøtt eller fisk - ja da trenger du mindre risotto per person.
Fremgangsmåte
Det er mange deilige smaker som passer godt til en risotto.

Grunnoppskriften min består av noen gode grønnsaker med mye smak som stekes litt i olje, så har jeg i risottoris og lar den steke med en stund - sånn ca. 5 minutter.

Så begynner jeg å spe med vin og kraft. Først vin, deretter kraft - litt om gangen til risen er ferdig og konsistensen er fin. Dette tar ca 20 minutter. Jeg liker risottoen når den har konsistens som litt løs risengrynsgrøt. Når risen er akkurat ferdig, har jeg i kaldt smør og revet parmesan. Glad inhvitløk? Press gjerne et fedd eller to i nå. Så skal lokket på og risottoen skal hvile i to minutter. Server straks.

Hvilke grønnsaker og hvilken kraft - hvilke krydder og hvilken topping kan variere etter anledning, sesong og lyst.

Risottorester kan brukes til Arancini - se egen oppskrift.
Bilder
(trykk på bildet for større versjon)
Sopprisotto med stekt kylling og balsamico
Sopprisotto med stekt kylling og balsamico
Risotto med gresskar, sopp og erter, ytrefilet av lam på toppen.
Risotto med gresskar, sopp og erter, ytrefilet av lam på toppen.
Arancini - laget av risottorester
Arancini - laget av risottorester
Stek risen med grønnsakene
Stek risen med grønnsakene
Sopprisotto med aspargesbønner og andeconfit
Sopprisotto med aspargesbønner og andeconfit
Sopprisotto med stekt andelår
Sopprisotto med stekt andelår
Aspargesrisotto med salmalaks
Aspargesrisotto med salmalaks
Risotto laget med fiskekraft, toppet med kveite og scampi
Risotto laget med fiskekraft, toppet med kveite og scampi
Safranrisotto med salmalaks og asparges
Safranrisotto med salmalaks og asparges
Risotto med vårgrønnsaker, toppet med stekt nyretapp.
Risotto med vårgrønnsaker, toppet med stekt nyretapp.
Om
Registrert: lørdag 24.09.2022.
Sist endret: søndag 27.11.2022.
Om: Glutenfri