Bilder |
---|
Ingredienser |
1 andelår per person Andefett Grovt salt Beregn ca 100-150 gr andefett per lår - mindre om du lager mange på en gang. - Sitruszest, hvitløk og urter om du vil. |
Fremgangsmåte |
Du må begynne prosessen med andrelårene senest dagen før de skal spises. Finn frem en form som er passe stor til andelårene. Ha i et lag grovt salt som dekker bunnen av formen. Ha gjerne i strimler av sitruszest på saltet. Tørk godt av lårene, og legg dem på saltet i formen. Dekk lårene rikelig med salt. Gni det gjerne litt inn i lårene også. Mer sitruszest gir god smak og aroma. Dekk formen godt og sett i kjøleskap i ca 12 timer. Ta lårene ut av formen, og skyll dem fri for salt. Tørk godt og legg dem i en kjele. Velg en kjele som ikke er for stor. Du skal nå dekke lårene med andefett, og en for stor kjele vil trenge veldig mye fett. Ha gjerne urter, sitruszest og hvitløk - eller andre aromater som passer til retten du skal lage - i kjelen sammen med lår og fett. La nå lårene trekke i andefett (det er dette som heter å confitere, altså koke/trekke i fett) i tre-fire timer, avhengig av størrelsen på lårene du bruker. Pass nøye på at det ikke blir for varmt i kjelen - dette skal være en sakte prosess. (Men ikke tipp andre veien så det blir for kaldt heller! 90-95 grader er fint.) Kjøttet skal være helt mørt og omtrent falle fra bena. Du kan nå velge å avkjøle lårene i fettet og sette kaldt. Gitt at lårene er helt dekket av fett, kan de holde seg i kjøleskapet ganske lenge. Når du skal spise dem, tar du lårene forsiktig ut av fettet og tørker av mesteparten. Legg lårene på et stekebrett og stek dem i ovnen på ca 180 grader i ca 30 minutter til de er gjennomvarme. Sett opp temperaturen til maks slik skinnet blir sprøtt de siste minuttene. Pass nøye på så de ikke blir svidd. Noen serveringsforslag: Server med potetmos og aspargesbønner, eller en god risotto. Riv kjøttet og krydre som «crispy duck» eller spis lårene med en frisk salat, godt brød og smør. Andefettet kan du sile og ta vare på til annen matlaging. Det kan fryses. |
Vintips |
Hvilken vin som passer til andeconfit kommer helt an på hvordan du serverer dem. Til en klassisk servering med potetmos og grønnsaker vil en god Barbera d’Asti eller en Pinot Noir fra Burgund være nydelig. |
Bilder (trykk på bildet for større versjon) |
Om |
Registrert: søndag 07.09.2025. Sist endret: mandag 08.09.2025. Om: Glutenfri, melkefri Kategori: Hovedrett |