Mac'n cheese

Bilder
Cheese pull!
Cheese pull!
Beskrivelse
Mac and cheese med en norsk vri – og litt mer grønnsaker enn vanlig kanskje. Blomkål og løk gir både sødme og fylde, og ostesausen er akkurat passe kremet. Dette er en stor form som passer like godt på en fredagskveld med familen som til barnebursdag og som tilbehør til grillfesten. Restene holder seg fint i kjøleskapet og varmes lett opp igjen.
Ingredienser
250 g makaroni
1 stor blomkål eller to små
4 store løk

Saus:
75 g smør
4 ss hvetemel
10 dl melk
500 gr ost (for eksempel like deler Jarlsberg, Cheddar og Comté eller Gruyère)
1 ss dijonsennep
5 fedd hvitløk
Salt, pepper, muskatnøtt

🍽️ Dette er en stor porsjon: nok til minst fem personer.
Fremgangsmåte
Forvarm ovnen til 210°C (over- og undervarme).

Kok pastaen etter anvisning på pakken, men 1 minutt kortere enn angitt. Sil av og sett til side.

Hakk blomkålen i små biter, og kutt løken i små terninger.

Lag ostesaus:
Smelt smøret i en tykkbunnet kjele, rør inn hvetemelet. Spe med melk og visp godt så sausen blir klumpfri. La sausen småkoke til den tykner. Tilsett løk og blomkål og la koke videre i noen få minutter til grønnsakene så vidt begynner å mykne. Du må røre hele tiden, for melkemat svir seg veldig raskt!

Riv ostene og bland dem sammen. Ha halvparten i sausen og rør godt så osten smelter. Ha i presset hvitløk. Smak til med dijonsennep, salt og krydder.

Bland pasta og saus. Ikke ha i all pastaen med en gang. Det skal være godt med saus – og blir blandingen for tørr nå, vil den ferdige retten bli enda tørrere. Og her vil vi ha en sausete rett! Pastaen suger til seg mye væske. Det er vanskelig å gi helt nøyaktige mål da mengden blomkål og løk - og væskeinnholdet i dem - varierer.

Hell alt over i en stor ildfast form og topp med resten av osten.

Stek i ovnen i ca. 20 minutter, til osten er gyllen og boblete.

Server med en stor salat.



Lage retten på forhånd?
- Dersom du lager retten på forhånd, så ikke bland osten inn i sausen, og ikke bland pastaen inn i sausen. Da blir alt tørt og pastaen overkokt. Lag sausen uten ost, kok pastaen, riv osten. Når du skal sette den i oven blander du makaroni og halvparten av osten inn i sausen og topp med resten av osten. Øk steketiden til mellom 30 og 40 minutter. Dekk til med folie de første 15-20 minuttene for å unngå at osteskorpen blir for hardt stekt.


Variasjoner:
- Tilsett litt sprøstekt bacon, kokt skinke eller salsiccia
- Karamelliser løken i stedet for ha den rå i sausen. Lag resten av retten uten løken, og legg saus/makaroniblanding lagvis med løk i formen. Du kan godt ha i mer løk enn angitt i ingredienslisten!
- Bytt ut blomkål med andre grønnsaker etter sesong: som gresskar, purreløk, grønnkål eller hvitkål
- Bland inn friske urter som timian, basilikum eller oregano. Disse blandes inn når du blander makaroni og saus.
- Bland i et par desiliter ketsjup i sausen for å få en skikkelig 70-tallsinspirert lørdagsmiddag!

Lettere varianter?
- Bytt ut deler av makaronien med mer grønnsaker
- Reduser ostemengden totalt, eller bytt ut med lettere oster. Dropp for eksempel all ost i sausen, og prioriter ostetopping det er den som gir mest smak.
- Bruk skummet melk
- Server mindre porsjoner med ekstra grønt ved siden av – for eksempel en frisk salat med syrlig dressing.
- Reduser mengden smør og mel og lag en noe tynnere saus, eventuelt kan den tyknes litt med maisenna.
Vintips
Makaronigrateng passer perfekt med en eiket Chardonnay. Noen kokrete tips:

- Danbury Ridge Chardonnay
- Maire Grand Héritage Côtes du Jura
- Héritiers du Comte Lafon Viré-Clessé
- Matrot Bourgogne Chardonnay
- Sandhi Santa Barbara Chardonnay
- Franckenstein Berghauptner Schützenberg Chardonnay
Bilder
(trykk på bildet for større versjon)
Cheese pull!
Cheese pull!
Sausete og deilig!
Sausete og deilig!
Gyllen og sprø
Gyllen og sprø
Alltid ekstra grønt!
Alltid ekstra grønt!
Karamellisert løk
Karamellisert løk
Ikke for tørr!
Ikke for tørr!
Om
Registrert: fredag 25.04.2025.
Sist endret: fredag 25.04.2025.
Om: Vegetar