Sjømatrisotto med safran

Bilder
Gul og kremet
Gul og kremet
Ingredienser
300 gr risottoris
3 sjalottløk
1,5 dl hvitvin
0,5 gr safrantråder
Ca 1,5 liter rekekraft
100 gr smør
100 gr parmesan
400 gr ferdig rensede reker (ca 1 kg med skall)
1 kg blåskjell med skall
1 sitron
Fersk dill og timian eller skogsyre
Dehydrert sitruszest fra 1 sitron, 1 lime og 1 liten appelsin
1/2 ts rosépepper

Nok til 12 som del av en større meny, eller til 4-5 som en større rett.
Fremgangsmåte
1. Forbered skalldyrene og lag kraft
Rens rekene, og legg skallene i en kjele. Dekk med vann og kok opp. La det småkoke i ca. 20 minutter. Sil kraften gjennom et klede, ha den tilbake i en ren kjele, og kok inn til halvparten av volumet. Del rekene i biter, men sett noen hele til side til pynt.

Rens og sorter blåskjellene. Ha dem i en kjele og hell over ca 1 dl hvitvin. La dampe under lokk i et par minutter. Rens skjellene og hakk blåskjellkjøttet. Du kan legge noen til side med skall for å pynte på toppen. Ta vare på kraften og bruk den i risottoen.

2. Lag dehydrert sitrusskall
Riv skallet fra en sitron, en lime og en liten appelsin med et microplane-jern. Spre det jevnt utover et bakepapir og tørk i ovnen på 90 grader i ca. 15 minutter, til det er helt tørt. Sett til side.

3. Bak sitron
Bak en sitron i ovnen på 180 grader i ca. 30 minutter. Ta den ut, press ut saften og sil den. Sett til side.

4. Lag risotto
- Ha safran og hvitvin i en kopp og la de trekke i minst ti minutters - Finhakk løk og fres den blank i litt olje i en stor kjele.
- Tilsett risen, og fres videre under omrøring. Pass på at ris og løk ikke får farge.
- Hell i safranhvitvinen, og kok den nesten helt inn.
- Tilsett kraften gradvis, én øse av gangen, mens du rører, til risen er mør og risottoen har en løs, kremet konsistens.

5. Avslutt risottoen
- Tilsett de oppkuttede rekene, og rør forsiktig så de blir varme, men vær forsiktig med varmen så de ikke blir tørre/seige.
- Rør inn kaldt smør i terninger og revet parmesan.
- Dekk til med lokk, og la risottoen hvile i 1–2 minutter.
- Smak til med saften fra den bakte sitronen og eventuelt litt salt.

6. Servering
Anrett risottoen på varme tallerkener. Topp med hele reker, dryss over dehydrert sitrusskall og litt knust rosépepper. Pynt med friske urter.
Vintips
Greco di Tufo. Gjerne
Quintodecimo Giallo D'Arles Greco di Tufo
Bilder
(trykk på bildet for større versjon)
Gul og kremet
Gul og kremet
Om
Registrert: fredag 29.11.2024.
Sist endret: søndag 01.12.2024.
Om: Glutenfri