Bilder |
---|
Ingredienser |
100 gr smør 75 gr hvetemel 4,5 dl melk 1 ts salt 0,5 ts muskat 0,5 ts sort pepper En knivsodd kajennepepper 250 gr Jarlsberg 250 gr Gruyère 7 skilte egg Smør til å smøre formen(e) Ca 25 gr finrevet parmesan til å strø formen(e) Oppskriften passer til 5 som hovedrett, eller som forrett til 10 |
Fremgangsmåte |
Forvarm ovnen til 180°C. Forbered formene: Smør en suffléform (eller individuelle former) godt med smør, og dryss lett med finrevet parmesan. Dette vil hjelpe suffléen til å heve jevnt og ikke feste seg til kantene. Lag ostesausen: Smelt smøret i en middels stor kjele over middels varme. Tilsett hvetemel og rør godt i ca. 1 minutt til blandingen danner en jevn masse (roux) uten å bli brun. Tilsett melk: Spe med melken og rør godt for å unngå klumper. La sausen småkoke i 3–5 minutter til den tykner, og rør ofte. Smak til: Tilsett salt, pepper, kajenne og muskat. Rør inn revet Jarlsberg og Gruyère litt om gangen, til osten har smeltet helt og blandingen er glatt. Sett sausen til side for å avkjøle noe. Forbered eggene: Skill eggene og legg eggeplommene i en bolle og eggehvitene i en annen, helt ren og tørr bolle. Bland inn eggeplommene: Rør inn eggeplommene i to omganger. Pisk eggehvitene: Bruk en mikser til å piske eggehvitene til stive topper. Bland forsiktig: Rør forsiktig en tredjedel av de stive eggehvitene inn i ostesausen for å gjøre den lettere. Vend deretter forsiktig inn resten av eggehvitene med en slikkepott. Vær forsiktig så du ikke slår ut luften av røren. Hell i formene: Hell røren i den smurte suffléformen (eller individuelle former), og fyll til ca. ¾ av formen. Jevn toppen forsiktig med en slikkepott. Stek suffléen: Sett suffléformen(e) på en bakeplate og stek i ovnen i ca 50 minutter for en stor form, eller ca 25 minutter for små former, til suffléen har hevet godt og fått en gyllenbrun overflate. Ikke åpne ovnsdøren under stekingen, da suffléen kan falle sammen. Ta suffléen ut av ovnen og server umiddelbart. En sufflé begynner å falle etter kort tid, så den bør nytes med en gang. Server med godt brød, salat med sennepsvinaigrette og cornichons. Spekeskinke er også godt tilbehør. |
Inspirasjon |
https://www.detsoteliv.no/oppskrift/ostesuffle |
Vintips |
En eiket hvit chardonnay En tørr riesling Champagne |
Bilder (trykk på bildet for større versjon) |
Om |
Registrert: søndag 03.11.2024. Sist endret: søndag 02.03.2025. Om: Vegetar |