Sticky Toffee Pudding med appelsin

Bilder
Nok karamellsaus er viktig!
Nok karamellsaus er viktig!
Beskrivelse
Inspirert av michelinoppskriften: The Ultimate Sticky Toffee Pudding Recipe from Chef Daniel Sia
Ingredienser
260 dadler uten sten
230 ml stout (gjerne Guinness)
110 gr smør
250 gr sukker
1 ts natron
250 gr mel
1 ts bakepulver
200 ml kremfløte
2 egg
100 gr kadisert appelsinskall

Til sausen:
100 gr smør
125 gr lyst muscovadosukker
1 ss mørk sirup (helst black treacle om du får tak i. Daddelsirup er også godt her)
300 ml kremfløte
1 ts vaniljeekstrakt
Fremgangsmåte
Kaken
Sett ovnen på 200 grader.

Skyll dadlene godt, og kok dem sammen med ølet til blandingen blir en tykk pasta.

Tilsett natron og bakepulver i melet, og sikt det.

Rør sukker og smør hvitt og luftig på middels hastighet i en mixmaster.

Tilsett eggene på lav hastighet og bland godt.

Tilsette melblandingen og kremfløten vekselvis, og skrap ned sidene hver gang en av disse ingrediensene tilsettes i bollen.

Til slutt, tilsett dadelpastaen.

Fyll formene. Smør formene med smør før du fyller dem. (Ikke bruk silikonformer! Bruk metallformer). Sett kakene i ovnen og sett ned varmen til 175 grader.

Stek 20-25 minutter.

Saus
Hell sukker, sirup og halvparten av fløten i en kjele.

Rør over svak varme til du har en god karamell.

Fjern deretter fra varmen og tilsett resten av den tunge fløten, smøret og vaniljeekstrakten, og rør dem i ett minutt.

Server kakene rett fra ovnen, og hell ca 2 ss varm saus over. Server resten av sausen i en mugge ved siden av.
Inspirasjon
https://guide.michelin.com/en/article/dining-in/sticky-date-pudding-recipe
Vintips
Vin Doux Naturel fra Roussillon, for eksempel
1974 l’Archiviste Rivesaltes
Kommentar
Dersom du vil lage kakerøren på forhånd, kan du lage den på formiddagen, og ha den i smurte former. Dekk til og sett i kjøleskap. Ta kakene ut av kjøleskapet en time før du skal steke dem.

For søt dessert? Server med en syrefrisk og søt auslese i stedet. Og server med sorbet og frisk frukt i stedet for krokan og iskrem.
Bilder
(trykk på bildet for større versjon)
Nok karamellsaus er viktig!
Nok karamellsaus er viktig!
Vin og saus har nesten samme farge!
Vin og saus har nesten samme farge!
Alt hang fast i silikonformene! Bruk metall!
Alt hang fast i silikonformene! Bruk metall!
Om
Registrert: onsdag 01.05.2024.
Sist endret: fredag 10.05.2024.
Om: Vegetar