Julesylte

Bilder
Kjøttfull og krydderrik
Kjøttfull og krydderrik
Beskrivelse
Tradisjonell sylte full av aromatiske krydder
Ingredienser
1 kg buklist av svin
800 gr svinekjaker (mellom 8-10 stykker)
150 gr spekk i tynne skiver
2 stykker svor - til topp og bunn av formen
10 gr malt pepper
10 gr malt nellik
3 gr malt ingefær
10 gr malt allehånde
15-20 gr gelatinpulver
25 gr salt


Ekstra utstyr som trengs:
Syltepresse (eventuelt to fjøler og et par kilo med «noe» som vekt)
Sylteklede (eventuelt et kjøkkenhåndkle)
En stor kjele
Matsikker hyssing
Fremgangsmåte
Legg buklisten og svinekjakene i en stor gryte og dekk med vann (det blir ca 1,5 liter).

La trekke i ca 2 timer. Skum gjerne av underveis, så får du en mer delikat kraft.

Det siste kvarteret legger du i svoren slik at den blir varm og myk. Spekket trenger ikke varmes.

Ikke hell ut kraften, du skal trekke den ferdige sylten i denne etterhvert.

Finn frem en form - enten en rund form på x cm eller en brødform på to liter. Klipp opp 8-10 hyssingbiter som er lange nok til å gå rundt hele den ferdige sylten. Legg disse i formen (se bilde) og la endene henge på utsiden. Legg et sylteklede i formen, og la også her kantene henge på utsiden. Du skal pakke inn og surre hele sylten i dette til slutt.

Skjær opp spekket i så tynne skiver du kan.

Ha krydder og gelatin i en skål. Pass på at det er godt blandet.

Rens kjaker og buklist for litt fett og slintrer, og del i pene biter.

Nå skal du begynne å bygge sylten. Du skal ende opp med tydelige synlige lag. Buklist nederst, så spekk og er lag svinekjaker - spekk - buklist - og så svor på toppen.

Begynn med å legge svor nederst - svorsiden ned. Bygg videre og pass på å lage jevne lag. Mellom hver lag drysser du godt med krydder-gelatinblandingen.

Når du er ferdig legger du svor på toppen - svorsiden opp. Pakk så inn sylten i kledet.

Ta hyssingene og bind dem en etter en godt rundt sylten slik at den kjennes stabil. Løft så hele sylten ut av formen. Vurder om du trenger flere snører for at den skal holde formen.

Legg sylten i kraften du kokte kjøttet og har du rester av krydderblandingen heller du den i kraften (men prøv å fordele alt i sylten!). La sylten trekke i en times tid. Snu den halvveis om den ikke dekkes helt av kraften.

Ta sylten ut av kraften og legg den i syltepressen. Skru forsiktig til til du ser at kraften så vidt begynner å piple. Da skrur du ørlitt tilbake og lar den stå kaldt over natten.

Bruker du to fjøler og vekt som presse så pass på at du har fjøla på et brett som fanger opp eventuell kraft som renner ut. Det er ikke mange kilo som skal til. Prøv med ett og så ett til - sjelden trengs mer enn to kilo. For tungt press gjør sylten tørr da du klemmer ut all kraften som skal gjøre den saftig.

Når du skal pakke sylten ut av kledet etter at den er ferdig presset og kald må du være litt forsiktig. Kledet og hyssingene sitter ofte litt fast i spekk og gelatin. Er du hardhendt kan du rive løs biter.

Del sylten i biter, pakk i plastposer og frys alt du ikke skal spise i løpet av et par dager.

Server sylte med hjemmelagede potetlefser og grov søt sennep.

Slike «lefsebusser» som vi kaller dem er noe vi bare MÅ ha til jul, og er en tradisjon fra barndommen min og min pappas barndom før det. Oppskriften er modernisert men bygger på samme metode og har samme smaksprofil som alltid. Min mor - og kvinnene før henne - brukte et svinehode for å lage denne sylten. Min variant er mer kjøttrik, har en del mindre fett og mer krydder.

Mange lager sylte ved å blande alle ingrediensene og ha det i form. Dette gir mer eller mindre samme smak, men er ikke like vakkert. Skal man først lage en slikt tradisjonelt håndtverksprodukt synes jeg det er hyggelig å legge inn det lille ekstra og ikke ta snarveier. En vakker lagdelt sylte er ekstra stas å se på julebordet!
Inspirasjon
Gammel familieoppskrift
Bilder
(trykk på bildet for større versjon)
Kjøttfull og krydderrik
Kjøttfull og krydderrik
Sylten skal henge sammen men være saftig - balansegang!
Sylten skal henge sammen men være saftig - balansegang!
Sylte + lefse = sant
Sylte + lefse = sant
Alltid spennende å åpne sylten - hvordan ser den ut i år?!
Alltid spennende å åpne sylten - hvordan ser den ut i år?!
Vakre lag!
Vakre lag!
Svinekjaker og buklist
Svinekjaker og buklist
Hyssing i bunn hjelper deg når du skal surre senere
Hyssing i bunn hjelper deg når du skal surre senere
Lag jevnest mulige lag
Lag jevnest mulige lag
Tynne lag med spekk og masse krydder - akkurat slik vi liker det!
Tynne lag med spekk og masse krydder - akkurat slik vi liker det!
Svor på toppen - klart for å pakkes inn
Svor på toppen - klart for å pakkes inn
Om
Registrert: lørdag 02.12.2023.
Sist endret: lørdag 30.12.2023.
Om: Glutenfri, melkefri