Orzo med salsiccia og bakt tomat

Bilder
Masse smak - perfekt til Chianti Classico!
Masse smak - perfekt til Chianti Classico!
Beskrivelse
Toscanainspirert pasta
Ingredienser
500 g cherrytomater, gjerne både gule og røde

250 g orzo-pasta
300 gr (3 stk) rå salsiccia (Italiensk pølse)
3 fedd hvitløk
1 løk
90 g grønnkål (veid uten stilk)
90 gr grønne oliven (veid uten sten)

En neve fersk timian
3 kvister fersk rosmarin
Zest fra 1 sitron

100-150 gr pecorino
300 ml kremfløte/matfløte
500 gr kyllingkraft

3 skiver sitron
Fremgangsmåte
Del tomatene i to og legg med snittflaten opp på et bakebrett. Dryss over litt flaksalt og olivenolje, og bak på 200 grader i ca 30 minutter. Har du tid baker du dem i 4 timer på 100 grader.

Ha pasta i en ildfast form. Ha i pølse i små biter (uten skinn), oliven i skiver, finhakket løk og hvitløk. Ha i de bakte tomatene. Riv over skallet fra en sitron og dryss over urtene og halvparten av osten. Hakk grønnkålen og ha i.

Hell over kraft og fløte. Dryss på resten av osten.

Bak i ovnen på 210 grader i ca 40 minutter. Dytt grønnkålen forsiktig ned i kraft/fløteblandingen et par ganger underveis i steketiden slik at den ikke svir seg.

Del sitronskiver i biter og bland inn i den ferdige retten.

Nok til 3-4 personer.

Server gjerne med en salat av appelsin, fennikel og ristede pinjekjerner.. Et godt brød med smør er også nydelig tilbehør. Grønnkålchips gjør seg også godt som topping her!
Inspirasjon
Besøk på vingården Fèlsina sommeren 2023 inspirerte til å utvikle denne oppskriften som julegaveoppskrift.
Vintips
Fèlsina Berardenga Chianti Classico
Kommentar
Tips&Trix, og alternativ
- Væske: du velger selv balansen mellom kraft og fløte. Mye fløte gir kremet konsistens og masse god smak! Retten blir mektigere, fyldigere og mer smaksrik. Men den blir også mektigere, tyngre og mer kaloririk. Med mer kraft blir retten lettere, mer proteinrik, mindre meierifett og færre kalorier. Dublin velge kun kraft og ikke noe fløte eller omvendt.
- Om du ikke har tid til å bake tomater bruker du soltørkede tomater eller semitørkede tomater i stedet. Ikke vær redd for å bruke mye!
- Glad i anissmaken i salsiccia? Forsterk denne ved å drysse over 1/2 ts anisfrø!
- Ikke del pølsene i for små biter. Større biter gir mer interessant konsistens.
- Du kan bytte ut orzo med ris for en glutenfri variant. Den får en litt annen smak og konsistens. Bruk litt mer væske og litt lengre koketid.
Bilder
(trykk på bildet for større versjon)
Masse smak - perfekt til Chianti Classico!
Masse smak - perfekt til Chianti Classico!
Å bake tomatene først gir smaksdybde
Å bake tomatene først gir smaksdybde
Orzo, salsiccia, urter
Orzo, salsiccia, urter
Løk, hvitløk, oliven og sitronzest
Løk, hvitløk, oliven og sitronzest
Grønnkål og Pecorino
Grønnkål og Pecorino
Ferdig bakt onepot Orzo
Ferdig bakt onepot Orzo
Deilige tomater klare for baking. Her med en chilli for ekstra smak.
Deilige tomater klare for baking. Her med en chilli for ekstra smak.
Grønnkålchips på toppen forsterker de grønne smakene i retten
Grønnkålchips på toppen forsterker de grønne smakene i retten
Server en salat og litt ost og salami som antipasti eller sideretter.
Server en salat og litt ost og salami som antipasti eller sideretter.
Om
Registrert: torsdag 02.11.2023.
Sist endret: mandag 11.12.2023.