Gravlakskuler med rødbeter og limoncellogelé

Bilder
Gravlakskuler med rødbeter
Gravlakskuler med rødbeter
Ingredienser
Gravlaks
200 gr salma backloin
1 ts sukker
2 ts salt
Noen kvister dill
To medium store bakte rødbeter
2 ss limoncello

Filoskall
4 filoark
50 gr smør

Saus
1 eggeplomme
Zest og saft fra 1/2 sitron
2 dl olivenolje
En ss av rødbetene fra gravlaksen

Gelélokk
0,5 dl limoncello
0,5 dl vann
1/4 ts agar agar

Rødbeteperler
Saften fra gravlaks-rødbetene
1/4 ts agar agar
2 dl olje

Pynt/ dill og kjørvel
Fremgangsmåte
Laksen
Riv rødbetene og ha halvparten i en liten form. Hell på 1 ss limoncello. Legg på et par dillkvister. Bland sukker og salt og fordel over hele laksefileten. Legg laksen i formen. Ha på en ss limoncello til, noen dillkvister og resten av rødbetene.

Dekk med matpapir eller plast og legg på en vekt på ca 1 kg - for eksempel en melkekartong. La hvile i kjøleskap over natten.

Skjær tynne skiver av laksen og legg 3-4 av dem på plastfolie. Legg litt rødbetestrimler på og samle plasten og lag en kule. Legg kaldt i minst en time. Lag 8 kuler.

Filoskall
Pensle filoark med smeltet smør, og legg arkene i fire lag. Kutt ut sirkeler og legg på opp-ned sandkakeformer. Legg nye sandkakeformer oppå. Stek på 200 grader i ca 15 minutter til de er gyldne. Avkjøl på rist.

Saus
Ha en eggeplomme, skall og zest fra sitronen, olje og rødbeter i et høyt glass og kjør til majones med en stavmikser. Smak til.

Gelelokk
Kok opp vann og limoncello raskt og ha i agar agar. Hell i en form som gir et par mm lag med gelé. Sett kaldt.

Rødbetperler
Avkjøl oljen i en fryser i en time. Klem saften fra rødbetene fra gravlaksen - ca 1 dl. Ha i en kjele og kok opp. Bland med 1/4 ts agar agar. Ha i en flaske. Hell den iskalde oljen i et høyt glass. Drypp rødbetsaften dråpe for dråpe ned i oljen. Hell dem i en sil og skyll raskt i kaldt vann.
Vintips
Champagne
Chablis 1er cru
Kommentar
Ha saus i filoskallet, og legg litt revet rødbete fra graveprosessen på sausen. Legg på en laksekule. Dekk kulen med en gelé-sirkel. Pynt med rødbetkuler og urter.
Bilder
(trykk på bildet for større versjon)
Gravlakskuler med rødbeter
Gravlakskuler med rødbeter
Det tynne gelé-lokket gir både feststemning og god smak
Det tynne gelé-lokket gir både feststemning og god smak
Filoskallene kan formes på mange måter
Filoskallene kan formes på mange måter
Revet rødbete og limoncello nederst i formen
Revet rødbete og limoncello nederst i formen
Dill er alltid godt til gravlaks
Dill er alltid godt til gravlaks
Nydelig Salma ryggfilet
Nydelig Salma ryggfilet
Salt og sukker er viktig for graveprosessen
Salt og sukker er viktig for graveprosessen
Toppet med mer av alt!
Toppet med mer av alt!
Om
Registrert: lørdag 05.08.2023.
Sist endret: søndag 26.11.2023.
Om: Glutenfri