Schiacciata alla fiorentina

Bilder
Tradisjonell dekor
Tradisjonell dekor
Beskrivelse
Appelsinkake fra Firenze, Toscana
Ingredienser
Appelsinskall fra 3 små appelsiner
120 ml ferskpresset appelsinjuice
100 gr smør
1 egg
100 gr sukker
1 ts vaniljeekstrakt
300 gr hvetemel
1 ts tørrgjær
1 klype salt

Melis med appelsinskall
Kakaopulver
Fremgangsmåte
Riv skallet av appelsinene, og press 120 ml juice. Smelt smøret og sett til side.

Forbered en form som er omtrent 20 x 25 cm, ved å kle med bakepapir og smøre med smør.

Ha egg og sukker i en bolle og visp i noen minutter til blandingen blir lys, luftig og blank.

Tilsett appelsinskall, ca. halvparten av juicen, vaniljeekstrakt og smeltet smør og rør forsiktig for å blande sammen.

Tilsett mel, gjær og salt og bland så alt er godt blandet. Juster konsistensen med resten av juicen. Deigen skal være myk, men ikke rennende.

Ha deigen i formen, og fordel den jevnt ut til kantene. Dekk til med et håndkle og sett til heving på et lunt sted i ca. 2 timer. Den hever ikke så mye, men blir litt luftigere.

Forvarm ovnen til 190C. Kaken skal steke i ca. 25 minutter til den er litt gyllen på toppen og tørr å ta på. Du vil ikke at den skal bli for brun, for da blir kaken for tørr i kantene.

La kaken kjølne noe (ca. 10 minutter) og dryss så med siktet kakaopulver over hele. Legg så på en utklippet fleur-de-lys-sjablong og dryss hele kaken med melis, slik at du får et merke i kakao midt på kaken.

For å lage melis med appelsinskall: riv skallet av en appelsin og blandsammen med melis. La melisblandinhen ligge å tørke en times tid. Blitz så til fint pulver i en foodprosessor.
Inspirasjon
Symbol til kaken: https://en.m.wikipedia.org/wiki/File:Flag_of_Florence.svg
Bilder
(trykk på bildet for større versjon)
Tradisjonell dekor
Tradisjonell dekor
Kakao og appelsinmelis gir fin kontrast
Kakao og appelsinmelis gir fin kontrast
Om
Registrert: lørdag 01.07.2023.
Sist endret: søndag 02.07.2023.
Om: Vegetar