Surdeigspizzabunn

Bilder
Pizza med fenikkelsalami og soltørket tomat
Pizza med fenikkelsalami og soltørket tomat
Ingredienser
1 kg tipo 00 mel
640-740 ml vann
200 gr surdeigstarter
20 gram salt

Blir 4 store pizzabunner, eller 8 små
Fremgangsmåte
Bunn:
Bland alle ingrediensene bortsett fra salt og rør godt sammen. La deigen stå tildekket en halv time.

Ha i salt - knip det inn ved å strø saltet over deigen og bruk to fingre til å klype gjennom hele deigen. Snu bollen litt og gjenta ca 5 ganger til alt saltet er kløpet inn i deigen.

La deigen stå i nye 30 minutter tildekket. Nå skal du strekke deigen. Ta tak i deigen med en vætet hånd. Løft opp en kant og strekk, og brett over. Se bilder. Gjenta til deigen kjennes fast - dette er stort sett en fire-fem strekk og fold-runder.

Gjenta to ganger til med en halvtimes mellomrom.

Etter den siste strekk-og-fold-runden lar du deigen hvile tildekket i ca 1 til 2 timer på banken.

Ta deigen ut på en melet bakeflate, og del den i tre eller 6-7 deler, avhengig av hvor store pizzaer du vil lage. Form deigemnene til runde baller, og legg dem i en melet hevekasse, eller i individuelle bokser. Dekk til og sett i kjøleskapet til de skal brukes, minimum over natten.

Ulike meltyper tåler ulik hevetid, noen tåler å stå i flere dager, andre bør tas innen to dager.

Når du skal lage pizzaene kan du ta deigemnene ut av kjøleskapet og la dem hvile på benken i en times tid før bruk.

Ikke bruk kjevle på deigen - da klemmer du ut alle luftboblene som trengs for å få en flott sky-kant på pizzaen din.

Ha semulemel på bakeflaten din, og klem pizza ut fra midten og emnet, og ikke klem på kantene. Ha tålmodighet og jobb rolig. Dersom deigen strammer seg og det er vanskelig å få den utover lar du den hvile noen minutter og fortsetter.

Når du bunnen er klar får du det travelt. Ha på saus raskt, toppingene på enda raskere og få den i ovnen før bunnen blir soggy av sausen.

Stek pizzaene på så høy temperatur ovnen din kan gi, og stek til den er gyllen, boblete og klar.

Du kan kjøpe matsikre mursteiner (best) å legge i oven din, eller pizzastål/pizzaplate (nest best). Da får du en slags "steinovn" som gir sprøere bunn og bedre steking. Pass på å la ovnen varme seg opp lenge - minst en time - før du skal steke pizzaene.
Bilder
(trykk på bildet for større versjon)
Pizza med fenikkelsalami og soltørket tomat
Pizza med fenikkelsalami og soltørket tomat
Pepperonipizza med cheddar
Pepperonipizza med cheddar
Kjøttboller og mozzarella
Kjøttboller og mozzarella
Grønn pizza (pesto) med sopp
Grønn pizza (pesto) med sopp
Familiefavoritter: Grønn pestopizza, kjøttbollepizza og pepperonipizza
Familiefavoritter: Grønn pestopizza, kjøttbollepizza og pepperonipizza
Grønn pizza med pistasjpesto, røkt paprika og pinjekjerner
Grønn pizza med pistasjpesto, røkt paprika og pinjekjerner
This is why it's called pizza...
This is why it's called pizza...
Om
Registrert: mandag 22.05.2023.
Sist endret: søndag 03.09.2023.