Bilder |
---|
Beskrivelse |
Whisky, sjokolade, kaffe, salt karamell, hasselnøtter, fiken… More is more! |
Ingredienser |
Terteskall: - 50 gr sukker - 170 gr hvetemel - 110 gr kaldt smør - en klype salt - 1 eggeplomme - 3 ss kaldt vann Espressokaramell: - 100 gr sukker - 45 gr fløte - 15 gr espresso - 55 gr smør - En liten klype vaniljepulver/ 1 ts vaniljeekstrakt - En stor klype flaksalt Karamelliserte nøtter: - 50 gr sukker - 3 ss vann - 50 gr skoldede og ristede hasselnøtter - 5 gr smør Whiskyganache: - 50 gr mørk sjokolade - 50 gr fløte - 5 cl whisky Til 10 terter (Ø-5cm) |
Fremgangsmåte |
Terteskall: Kjør det tørre raskt sammen i en foodprosessor. Ha i smør og kjør raskt til sand-lignende konsistens. Ha i egg og vann - kjør raskt enda en gang, og kjenn med fingrene om du kan samle «sanden» til en deig. Samler den seg er du i mål. Drysser den har du i 2 ss vann ekstra, kjører litt med knivene og gjentar så klemmetesten. Ikke kjør for lenge - da får du feil konsistens på deigen! Samle deigen i en brødpose og klem sammen, press flat, legg i kjøleskapet noen timer. Kjevle deigen ut til 2-4 mm tykkelse. Det er lettere mellom to bakepapir. Skjær strimler av deigen og kle innsiden av kakeringen din. Stikk så ut bunnen med formen, slik at bunn og kant fester seg i hverandre. Skjær av overflødig deig. Prikk bunnene med en nål, og sett kaldt før steking (minst en halv time). Før steking har du bakepapir i hver form og heller på bakeperler eller tørkede erter som vekt slik at skallene ikke blåser seg for mye opp under steking. Stek på 180 grader i ca 25 minutter. Avkjøl på rist. Espressokaramell: Ha sukkeret i en kjele med vann og kok til det blir en gyllen karamell. Ikke vær utålmodig - bruk moderat temperatur. Når fargen er dyp nok har du i fløte, espresso og smør, rør godt. Ha i vanilje og smak til med salt. (Pass på å ikke brenne tunga!) Hell over i en skål så karamellen ikke koker videre på ettervarmen i kjelen. Karamelliserte nøtter: Ha sukker og vann i en kjele og kok til du ser at vannet er borte og sukkeret så vidt begynner å ta farge. Ha i nøttene og smøret og rør. Nå vil sukkeret krystallisere seg, men bare fortsett å røre til det smelter igjen og blir gyllent. Hell ut på et bakepapir for avkjøling. Whiskyganache: Varm fløten til rett under kokepunktet. Hakk sjokoladen og ha i fløten. La sjokoladen smelte helt før du begynner å røre. Når blandingen er glatt og jevn har du i whisky. Rør godt. Montering: Fyll litt karamell i terteskallene. Sett kaldt i en liten halvtime så karamellen stivner litt. Ha i nøtter, og ha over ganache helt til toppen av skallene - det skal nesten flyte over. Sett kaldt. Server gjerne med whiskyiskrem (se egen oppskrift) og fiken brûlée. |
Vintips |
Espresso Martini Whisky - samme som i ganachen En gammel tawny portvin |
Bilder (trykk på bildet for større versjon) |
Om |
Registrert: lørdag 28.01.2023. Sist endret: søndag 29.01.2023. Om: Vegetar Kategori: Dessert, Kake |