Whiskyganache-terter med salt espressokaramell

Bilder
Sjokoladeterte, nøttekaramell, fiken
Sjokoladeterte, nøttekaramell, fiken
Beskrivelse
Whisky, sjokolade, kaffe, salt karamell, hasselnøtter, fiken… More is more!
Ingredienser
Terteskall:
- 50 gr sukker
- 170 gr hvetemel
- 110 gr kaldt smør
- en klype salt
- 1 eggeplomme
- 3 ss kaldt vann

Espressokaramell:
- 100 gr sukker
- 45 gr fløte
- 15 gr espresso
- 55 gr smør
- En liten klype vaniljepulver/ 1 ts vaniljeekstrakt
- En stor klype flaksalt


Karamelliserte nøtter:
- 50 gr sukker
- 3 ss vann
- 50 gr skoldede og ristede hasselnøtter
- 5 gr smør

Whiskyganache:
- 50 gr mørk sjokolade
- 50 gr fløte
- 5 cl whisky

Til 10 terter (Ø-5cm)
Fremgangsmåte
Terteskall:
Kjør det tørre raskt sammen i en foodprosessor. Ha i smør og kjør raskt til sand-lignende konsistens. Ha i egg og vann - kjør raskt enda en gang, og kjenn med fingrene om du kan samle «sanden» til en deig. Samler den seg er du i mål. Drysser den har du i 2 ss vann ekstra, kjører litt med knivene og gjentar så klemmetesten. Ikke kjør for lenge - da får du feil konsistens på deigen!

Samle deigen i en brødpose og klem sammen, press flat, legg i kjøleskapet noen timer.

Kjevle deigen ut til 2-4 mm tykkelse. Det er lettere mellom to bakepapir. Skjær strimler av deigen og kle innsiden av kakeringen din. Stikk så ut bunnen med formen, slik at bunn og kant fester seg i hverandre. Skjær av overflødig deig. Prikk bunnene med en nål, og sett kaldt før steking (minst en halv time). Før steking har du bakepapir i hver form og heller på bakeperler eller tørkede erter som vekt slik at skallene ikke blåser seg for mye opp under steking.

Stek på 180 grader i ca 25 minutter. Avkjøl på rist.

Espressokaramell:
Ha sukkeret i en kjele med vann og kok til det blir en gyllen karamell. Ikke vær utålmodig - bruk moderat temperatur. Når fargen er dyp nok har du i fløte, espresso og smør, rør godt. Ha i vanilje og smak til med salt. (Pass på å ikke brenne tunga!) Hell over i en skål så karamellen ikke koker videre på ettervarmen i kjelen.

Karamelliserte nøtter:
Ha sukker og vann i en kjele og kok til du ser at vannet er borte og sukkeret så vidt begynner å ta farge. Ha i nøttene og smøret og rør. Nå vil sukkeret krystallisere seg, men bare fortsett å røre til det smelter igjen og blir gyllent. Hell ut på et bakepapir for avkjøling.

Whiskyganache:
Varm fløten til rett under kokepunktet. Hakk sjokoladen og ha i fløten. La sjokoladen smelte helt før du begynner å røre. Når blandingen er glatt og jevn har du i whisky. Rør godt.

Montering:
Fyll litt karamell i terteskallene. Sett kaldt i en liten halvtime så karamellen stivner litt. Ha i nøtter, og ha over ganache helt til toppen av skallene - det skal nesten flyte over. Sett kaldt.

Server gjerne med whiskyiskrem (se egen oppskrift) og fiken brûlée.
Vintips
Espresso Martini
Whisky - samme som i ganachen
En gammel tawny portvin
Bilder
(trykk på bildet for større versjon)
Sjokoladeterte, nøttekaramell, fiken
Sjokoladeterte, nøttekaramell, fiken
Karamell og silkemyk sjokolade
Karamell og silkemyk sjokolade
Servert med whisky-iskrem
Servert med whisky-iskrem
Fyll karamell i skallene først.
Fyll karamell i skallene først.
Karamelliserte nøtter
Karamelliserte nøtter
Ristede hasselnøtter fra Piemonte.
Ristede hasselnøtter fra Piemonte.
Om
Registrert: lørdag 28.01.2023.
Sist endret: søndag 29.01.2023.
Om: Vegetar