Vichyssoise

Bilder
Pyntet med gressløk og rosepepper
Pyntet med gressløk og rosepepper
Ingredienser
1750 gr purre, ikke den grønne trevlete delen
650 gr mandelpotet (ferdig skrelt vekt)
1 flaske tørr hvit vin
2 liter kyllingkraft
7 dl fløte
4 ss løkpulver
Salt
Pepper
Muskat
Eventuelt noen hvitløksfedd

Dette er en stor porsjon - forrett nok til 20 personer, hovedrett til 10.
Fremgangsmåte
Splitt og vask purren godt. Del i biter og stek på svak varme i litt smør til faller sammen og blir myk - men pass på at den ikke tar farge.

Ha i en hel flaske vin, og kok helt inn. Ha i kraft, og kjør litt med stavmikseren.

Skrell potetene og del i biter og ha dem i gryten. Kok til potetene er helt møre. Ha i fløte, kok opp og kjør glatt med stavmikser. Smak til. Litt for lite syre? Ha i litt sitronsaft. Det er en stor porsjon mat, så tør å ha i nok salt.

Sil gjennom en grov sil (typ pastadørslag).

Ha i gressløk. Du kan også presse i noen hvitløkfedd om du vil nå.

Server gjerne med brød og smør, eller butterdeig-juletrær (se bilde).

Noen forslag til topping kan være rosepepper eller friterte kapers (smaker nesten som bacon!). Confitert purre er også nydelig! (Store skiver av purre trukket langsomt i olivenolje)
Vintips
En hvit burgunder, for eksempel Ch. Fuissé Pouilly-Fuissé Tête de Cuvée
Bilder
(trykk på bildet for større versjon)
Pyntet med gressløk og rosepepper
Pyntet med gressløk og rosepepper
Vichyssoise
Vichyssoise
Mye purre…
Mye purre…
…og litt potet
…og litt potet
Server med brød - for eksempel slike juletrær for festfølelse!
Server med brød - for eksempel slike juletrær for festfølelse!
Om
Registrert: tirsdag 27.12.2022.
Sist endret: torsdag 21.12.2023.
Om: Vegetar, glutenfri