Bilder |
---|
Beskrivelse |
Langtidsstekt juleribbe Inspirert av «NRK-ribba» |
Ingredienser |
21. eller 22. desember 1 tynnribbe med bein, ca. 3 kg 1 ss nymalt grov svart pepper 1 ts malt nellik 1 ts malt allehånde 3 strøkne ss salt På julaften 1,2 liter vann 1 strøken ss salt (ca. 10 gram) 3. kinesiske hvitløk 3 kvister rosmarin Grønnsaker til kraften 2 gulrot 2 løk |
Fremgangsmåte |
21. eller 22. desember Bland salt og krydder og gni ribba godt inn med blandingen. Pakk inn i plast og legg på det kaldeste stedet i kjøleskapet ditt. Julaften Klokken 09:00 Ta ut ribba til temperering på benken. (2022: ovnen vår er nok litt kald - i 2023 må vi prøve å sette opp varmen litt hele veien. ) Klokken 09:45 Legg ribben med svoren opp i en passe form (skal ha litt klaring på kantene, ikke for stor, ikke for liten). Kok opp 1,2 liter vann med en spiseskje salt. Hell det kokende vannet over svoren. Nå koagulerer man svoren slik at den blir hard og spriker noe mer. Snu ribba slik at den ligger med svoren ned i vannet. Sørg for at den ikke suger seg fast i bunnen. Finhakk hvitløk og rosmarin, og gni dette godt inn på kjøttsiden. Klokken 10:00 Sett ribba uten folie i ovnen uten vifte på 170 grader. Sett steketermometeret i ribbas tykkeste del. Stek ribba i en time. Etter en time er kjernetemperaturen cirka 70 grader. (2022: 55 gr etter 1time og 15 min. Snudde den her og satt inn igjen kl 11:15) Klokka 11:00 Skru ned varmen i ovnen til 90 grader, sett på vifte hvis du har. Snu ribba med svoren opp. Legg en skål eller en folieball under ribba slik at den spennes opp som en bro. Sett inn steketermometeret på nytt i midten av den tykkeste delen. Stek i fire timer til den når 85 grader. Klokken 15:00 (2022: 67 grader) Sett opp til 110 grader, ha i grovkuttede grønnsaker i kraften rundt kjøttet. Klokken 16:00 (2022 81 grader) Skru opp til 155 grader Klokken 16:30 (2022: 86 grader) Skru opp til 210. Nå skal ribba stå til den når 96 grader. Tar ca 30 min. Er svoren puffet? Hvis ikke, sett på grillelementet - pass nøye på! Ta ribben ut av ovnen, og la den hvile i ca 20 minutter. |
Inspirasjon |
NRK-ribba minutt for minutt |
Bilder (trykk på bildet for større versjon) |
Om |
Registrert: lørdag 24.12.2022. Sist endret: fredag 30.12.2022. Om: Glutenfri, melkefri Kategori: Hovedrett |