Grillet gravlaks à la crème

Bilder
2. juledag, 2020
2. juledag, 2020
Ingredienser
Lettgravet laks
Ca 1 kg laks
60 g salt
60 g sukker
1 stor bunt frisk dill
1 ss knust svart pepper
1,2 dl tørr sherry (fino eller manzanilla)

——

500 g perlepoteter
400 g frisk spinat
300 g seterrømme/kremfløte
1 bunt frisk dill
Saften fra 1 sitron
Salt
Kajennepepper

Hovedrett til fem personer
Fremgangsmåte
Graving av laksen:
Bland alle ingrediensene (bortsett fra laksen) til en marinade. Fordel over fisken dekk med plastfolie. Mariner (grav) den i minimum 2 timer. Snu gjerne fisken underveis.

———

Kok nypoteter i saltet vann til de er møre.

Grill/stek laksefiletene i en varm grillpanne/ stekepanne med skinnsiden ned de første 2–3 minuttene. Snu laksefileten til sideleie og grill i ½ minutt på hver side, og avslutt med ½ minutt på overflaten.

Skyll spinaten i kaldt vann og fjern de groveste stilkene. Kok den deretter i saltet vann i 30 sekunder, og avkjøl i isvann. La den renne av.

Kok seterrømme/kremfløte. La den koke til den får en tykkere konsistens. Press spinaten for vann i et klede, og ha den i kremen. Smak til med salt og kajennepepper.

Bland inn de kokte nypotetene.

Legg opp kremet spinat og potet, legg fisken over, ha på dill og press over sitron.
Inspirasjon
https://www.kapital.no/vin/2020/12/03/7591333/eyvinds-hellstroms-beste-vinkelner-velger-vinen-til-retter-fra-boken-hellstroms-hemmeligheter?zephr_sso_ott=0WeiCC
Vintips
Vintips fra Robert Lie: Zind-Humbrecht Riesling Clos Häuserer 2018. Han sier: «En rik men balansert Alsace riesling som har smaksdybde og syre nok til å matche fet laks og kremet spinat.»
Bilder
(trykk på bildet for større versjon)
2. juledag, 2021, her med ekstra topping: sprø grønnkål og rosepepper
2. juledag, 2021, her med ekstra topping: sprø grønnkål og rosepepper
2. juledag, 2020
2. juledag, 2020
2. juledag, 2022
2. juledag, 2022
Graving av laks
Graving av laks
Om
Registrert: tirsdag 13.12.2022.
Sist endret: mandag 25.12.2023.
Om: Glutenfri