Bilder |
---|
Ingredienser |
Lettgravet laks Ca 1 kg laks 60 g salt 60 g sukker 1 stor bunt frisk dill 1 ss knust svart pepper 1,2 dl tørr sherry (fino eller manzanilla) —— 500 g perlepoteter 400 g frisk spinat 300 g seterrømme/kremfløte 1 bunt frisk dill Saften fra 1 sitron Salt Kajennepepper Hovedrett til fem personer |
Fremgangsmåte |
Graving av laksen: Bland alle ingrediensene (bortsett fra laksen) til en marinade. Fordel over fisken dekk med plastfolie. Mariner (grav) den i minimum 2 timer. Snu gjerne fisken underveis. ——— Kok nypoteter i saltet vann til de er møre. Grill/stek laksefiletene i en varm grillpanne/ stekepanne med skinnsiden ned de første 2–3 minuttene. Snu laksefileten til sideleie og grill i ½ minutt på hver side, og avslutt med ½ minutt på overflaten. Skyll spinaten i kaldt vann og fjern de groveste stilkene. Kok den deretter i saltet vann i 30 sekunder, og avkjøl i isvann. La den renne av. Kok seterrømme/kremfløte. La den koke til den får en tykkere konsistens. Press spinaten for vann i et klede, og ha den i kremen. Smak til med salt og kajennepepper. Bland inn de kokte nypotetene. Legg opp kremet spinat og potet, legg fisken over, ha på dill og press over sitron. |
Inspirasjon |
https://www.kapital.no/vin/2020/12/03/7591333/eyvinds-hellstroms-beste-vinkelner-velger-vinen-til-retter-fra-boken-hellstroms-hemmeligheter?zephr_sso_ott=0WeiCC |
Vintips |
Vintips fra Robert Lie: Zind-Humbrecht Riesling Clos Häuserer 2018. Han sier: «En rik men balansert Alsace riesling som har smaksdybde og syre nok til å matche fet laks og kremet spinat.» |
Bilder (trykk på bildet for større versjon) |
Om |
Registrert: tirsdag 13.12.2022. Sist endret: torsdag 26.12.2024. Om: Glutenfri |