Brød og rundstykker, grunnoppskrift

Bilder
Pynt inspirert av @lilybubbletea på IG
Pynt inspirert av @lilybubbletea på IG
Beskrivelse
Eltefri eller tradisjonelt eltet
Ingredienser
350 gr hvetemel (525) [290]
250 gr grovt mel (375) [210]
1 ss sukker/sirup (1,5) [1]
1 ts salt (1,5) [1]
5 dl vann (7,5) [4,2]
1/4 ts tørrgjær for eltefritt / 1 pakke for eltet

Oppskriften gir 12 rundstykker eller ett brød (18) [10]

Du kan bytte ut meltypene med grovere typer, eller motsatt - bruke kun hvetemel.
Fremgangsmåte
Bland alt, juster med vann for god konsistens. Deigen skal være litt fast, men klissete.

Dekk til og la heve i romtemperatur i 12 timer

Når du skal bake rundstykkene ut kan det være greit å bruke to skjeer for å forme dem. Du kan også hvelve deigen ut på et bakeark med godt med mel, dele i mindre biter med en deigkutter/kniv og så forme dem forsiktig. Tenk på å ikke klemme ut luftboblene og tenk på å skape maks overflatespenning. Sett dem på bakepapir.

Stek rundstykkene på 220 grader i ca 20 minutter. Bruk gjerne bakesteiner og forvarm ovnen godt.

Som brød i form: 200 grader i 40 minutter.
Kommentar
Du kan bruke denne oppskriften til eltede brød også. Bruk da en pakke tørrgjær, og elt deigen i ca 15 minutter. Hev i ca 1 time. Form deigen til brød eller rundstykker, og etterhev i ca 30 minutter.
Stekes som eltefri oppskrift.
🍞🥖 Tradisjonelt eltede brød vs. brød uten elting - begge er deilige på sine egne måter!
Se bilde av eltet vs eltefritt under.
👉 Eltet (til venstre) - har en luftig tekstur, høyere heving og myk krumme. Perfekt for å kunne spises raskere etter baking, men krever litt mer arbeid.
👉 Uten elting (til høyre) - har mer kornsmak, bøir mer kompakte, men dett gjør også at brødet har lengre holdbarhet. Pluss, det er enkelt å lage med mindre arbeid!
Begge brødene ble laget med de samme ingrediensene og steketid,
Bilder
(trykk på bildet for større versjon)
Pynt inspirert av @lilybubbletea på IG
Pynt inspirert av @lilybubbletea på IG
Eltefrie rundstykker
Eltefrie rundstykker
Nydelig innside!
Nydelig innside!
Deilige skorper!!!
Deilige skorper!!!
Julepyntede rundstykker
Julepyntede rundstykker
Eltefrie rundstykker med ulik topping
Eltefrie rundstykker med ulik topping
Eltefrie knuter
Eltefrie knuter
Ulike toppinger - noe for enhver smak
Ulike toppinger - noe for enhver smak
Fine og luftige
Fine og luftige
Sammalt rug og siktet hvete (30-70%)
Sammalt rug og siktet hvete (30-70%)
Eltede vs eltefrie brød.
Eltede vs eltefrie brød.
Om
Registrert: lørdag 03.12.2022.
Sist endret: søndag 01.10.2023.
Om: Vegetar, vegan, melkefri