Bilder |
---|
Beskrivelse |
Eltefri eller tradisjonelt eltet |
Ingredienser |
350 gr hvetemel (525) 250 gr grovt mel (375) 1 ss sukker/sirup (1,5) 1 ts salt (1,5) 5 dl vann (7,5) 1/4 ts tørrgjær for eltefritt / 1 pakke for eltet Oppskriften gir 12 rundstykker eller ett brød (18) Du kan bytte ut meltypene med grovere typer, eller motsatt - bruke kun hvetemel. |
Fremgangsmåte |
Bland alt, juster med vann for god konsistens. Deigen skal være litt fast, men klissete. Dekk til og la heve i romtemperatur i 12 timer Når du skal bake rundstykkene ut kan det være greit å bruke to skjeer for å forme dem. Du kan også hvelve deigen ut på et bakeark med godt med mel, dele i mindre biter med en deigkutter/kniv og så forme dem forsiktig. Tenk på å ikke klemme ut luftboblene og tenk på å skape maks overflatespenning. Sett dem på bakepapir. Stek rundstykkene på 220 grader i ca 20 minutter. Bruk gjerne bakesteiner og forvarm ovnen godt. Som brød i form: 200 grader i 40 minutter. |
Kommentar |
Du kan bruke denne oppskriften til eltede brød også. Bruk da en pakke tørrgjær, og elt deigen i ca 15 minutter. Hev i ca 1 time. Form deigen til brød eller rundstykker, og etterhev i ca 30 minutter. Stekes som eltefri oppskrift. 🍞🥖 Tradisjonelt eltede brød vs. brød uten elting - begge er deilige på sine egne måter! Se bilde av eltet vs eltefritt under. 👉 Eltet (til venstre) - har en luftig tekstur, høyere heving og myk krumme. Perfekt for å kunne spises raskere etter baking, men krever litt mer arbeid. 👉 Uten elting (til høyre) - har mer kornsmak, bøir mer kompakte, men dett gjør også at brødet har lengre holdbarhet. Pluss, det er enkelt å lage med mindre arbeid! Begge brødene ble laget med de samme ingrediensene og steketid, |
Bilder (trykk på bildet for større versjon) |
Om |
Registrert: lørdag 03.12.2022. Sist endret: mandag 31.07.2023. Om: Vegetar, vegan, melkefri Kategori: Frokost |