Mate surdeigstarter

Bilder
Konsistens på surdeigstarteren
Konsistens på surdeigstarteren
Ingredienser
30 gr surdeigstarter
130 gr vann, 30 grader
50 gr økologisk siktet hvetemel
50 gr økologisk siktet rugmel
Fremgangsmåte
Løs opp starteren i vann, og rør inn mel.
Bland godt, men ikke for lenge.

Ha den. Ha den nye starteren i et norgesglass på 0,5-1 liter.

La starteren stå på benken i ca 12 timer. Den skal heve til max, og akkurat være på vei ned. Vær obs på at starten ofte tar en liten pust i bakken halvveis. Se video.

Jeg pleier å ta vare på den gamle starteren i kjøleskapet inntil den nye er klar.

Når den nye er klar kan du bake med den, eller bytte den ut med den gamle i kjøleskapet om du ikke skal bake.

Det finnes mange forskjellige gode oppskrifter på surdeigsstartere. Mange er betydelig mye mer fast enn denne. Andre er enda løsere. Se bilde for rett konsistens i denne oppskriften.
Inspirasjon
Denne metoden har jeg lært fra kokeboken til Illebrød.
https://illebrod.no/
Kommentar
En starter må mates kvelden før du skal sette deig (som er dagen før du skal steke brødene).

Starteren bør mates en gang i uken. Den tåler å stå i flere uker, men da kan den bli svak. Det kan danne seg et lag væske på toppen. Dette er ikke farlig. Når du skal mate den så unngå å få med denne væsken. Er det mugg eller annet på den har det gått for langt, og starteren må kastes.

Har starteren stått veldig lenge uten næring bør du mate den flere ganger på rad for å få den i vigør igjen.
Bilder
(trykk på bildet for større versjon)
Konsistens på surdeigstarteren
Konsistens på surdeigstarteren
Om
Registrert: onsdag 05.10.2022.
Sist endret: søndag 28.09.2025.
Om: Vegetar, vegan, melkefri
Kategori: Frokost