Creme Catalan

Bilder
Creme Catalan
Creme Catalan
Ingredienser
Grunnoppskrift:
1 dl fløte
1 eggeplomme
10 gr sukker

Zest fra 1/5 sitron + 1/5 appelsin
Vaniljestang (1 stor eller 2 små holder opp til ca 8-10 porsjoner)
En kanelstang (Ha i en ekstra pr 5 porsjoner)

Oppskriften kan ganges opp til ønsket mengde. Grunnoppskriften er litt større enn en porsjon. Det vil si at 4xgrunnoppskrift er nok til fem-seks porsjoner.
Fremgangsmåte
Varm opp fløten til kokepunktet, og ha i halve sukkermengden, zest fra sitron og appelsin, kanelstangen . Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene, og ha så både frø og stang i fløten. Skru med varmen til et minimun, og la den stå å kose seg der og trekke ut smaker av aromatene mens du gjør resten av arbeidet.

Sett oven på 100 grader, og sett en gryte med ca tre-fire liter vann på kok.

Skill eggene og bruk kun plommene. Visp dem godt sammen med sukkeret, slik at sukkeret løser seg opp, men ikke så mye at du får for mye luft inn i eggene.

Finn frem små ildfaste skåler. Sett dem i en langpanne, gjerne med et kjøkkenhåndkle under seg, slik at de ikke sklir rundt på brettet.

Plukk ut vaniljestang og kanelstang fra fløten. Ha så fløten over eggene, men nå gjelder det å være forsiktig! Har du den varme fløten i eggene for fort vil eggene kunne klumpe seg og da er desserten ødelagt. Visp forsiktig litt fløte i om gangen for å temperere eggene litt etter litt. Å bruke litt ekstra tid på å gjøre dette nøyaktig vil sikre et supert kremete og mykt resultat! Ikke visp for hardt nå heller, for da lager du mye skum, og det vil vi ikke ha i formene.

Når blandingen er ferdig siler du den gjennom en fin sil, og ned i en mugge. Fyll så blandingen jevnt fordelt i skålene du har satt på bakebrettet.

Sett brettet i ovnen, og fyll på med det kokende vannet du har klargjordt. Pass på å ikke sprute vann i formene. Vannet skal st ca 1/3 - 1/2 opp på formene.

Bak dem så i ovnen i mellom 1 og 2 timer - det kommer veldig ann på hvor dype skålene er. Skjekk etter ca 50 minutter - rist ørlitt på formen og se hvordan kremen rører seg. Er den helt flytende trenger den en stund til. Er den fast men dissende er du i mål. Ta dem da ut og sett på en rist til avkjøling.

Frem til dette punktet kan du gjøre på formiddagen for selskapet, eller til og med dagen før. Sett formene tildekket og kaldt til servering.

Når du er klar til å servere drysser du et tynt jevnt lag med sukker over formene, og brenner dem gyldne med en gassbrenner, eller setter dem under en glohet grill noen få sekunder. Her må du passe på som smeden, for sukkeret blir fort brent og bittert. Ikke brenn av flere enn dere skal spise, og ikke gjør det for tidlig heller. Sukker-lokket blir mykt om det blir stående.

Pynt med det du selv liker - bringebær, jordbær, blåbær...
Bilder
(trykk på bildet for større versjon)
Creme Catalan
Creme Catalan
Kremet og aromatisk
Kremet og aromatisk
Fløte, sitrus, kanel
Fløte, sitrus, kanel
Økologiske fargesterke eggeplommer
Økologiske fargesterke eggeplommer
Ved å sile blandingen får man jevn pudding
Ved å sile blandingen får man jevn pudding
Bakes i vannbad
Bakes i vannbad
Hell vann på etter at formene står i ovnen
Hell vann på etter at formene står i ovnen
Klare for å få sukkerlokk
Klare for å få sukkerlokk
Så gjenstår bare oppvasken
Så gjenstår bare oppvasken
Om
Registrert: lørdag 24.09.2022.
Sist endret: lørdag 09.09.2023.
Om: Vegetar, glutenfri